(?!?) Spam vanaf je eigen domein Print

  • 0

Het kan voorkomen dat er spam wordt gestuurd met je e-mailadres. Vaak merk je dit doordat er vele "mail delivery failed" meldingen in je mailbox staan, ook van email die jij duidelijk niet gestuurd hebt.

Er zijn verschillende manieren waarop spam kan worden gestuurd met je domeinnaam. In dit artikel vind je verschillende oorzaken en de oplossing. Wordt er spam gestuurd met je adres? Pas dan alle genoemde oplossingen toe om er zeker van te zijn dat je mailadres weer veilig is.

Oorzaak 1: Onveilige verbinding

Het komt vooral in de zomer vaak voor. Er wordt spam gestuurd met je e-mailadres waarbij netjes ingelogd wordt op onze servers. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat je ingelogd bent geweest via een onbeveiligde verbinding. Bijvoorbeeld in je hotel, op het terras of op de camping. De aanvaller heeft hierdoor je wachtwoord te pakken en kan daarmee inloggen op onze servers.

Oplossing onveilige verbinding

Oorzaak 2: Geïnfecteerde computer

Het kan zijn dat jouw computer is geïnfecteerd met malware. Deze malware verstuurt spam via jouw e-mailprogramma of heeft jouw inloggegevens weten te bemachtigen en misbruikt die om spam te verzenden.

We raden je aan om je computer volledig te controleren op virussen en malware. Let op: veel Apple gebruikers denken dat ze geen virusscanner nodig hebben. Deze gedachte is achterhaald, ook voor Apple computers bestaan tegenwoordig vele virussen en malware!

Windows malware scan

  1. Installeer het programma SuperAntiSpyware Portable op een USB stick. (gratis te verkrijgen via deze website)
  2. Open het programma vanaf de USB stick. Als het programma een melding geeft om te updaten, moet je dit eerst doen.
  3. Scan je hele computer en verwijder na het scannen de eventueel aanwezige, gevonden, malware.
  4. Installeer het programma MalwareBytes op je computer, dus niet op jouw USB stick. (gratis te verkrijgen via deze website)
  5. Open het programma. Als het programma een melding geeft om te updaten, moet je dit eerst doen.
  6. Scan je hele computer en verwijder na het scannen de eventueel aanwezige, gevonden, malware.

Apple Mac malware scan

  1. Installeer het programma ClamAV Free Version op je computer. (gratis via deze link)
  2. Open het programma. Als het programma een melding geeft om te updaten, moet je dit eerst doen.
  3. Scan je hele computer en verwijder na het scannen de eventueel aanwezig, gevonden, malware.

Oorzaak 3: Spoofing

Spoofing betekent dat iemand e-mails stuurt waarvan het lijkt dat deze van jouw domeinnaam afkomstig is. Eventuele foutmeldingen komen dan ook in jouw mailbox terecht. Om dit tegen te gaan kan je een SPF record instellen voor je domeinnaam. Vraag bij je e-mailprovider welke IP adressen in dit record toegevoegd moeten worden zodat alleen de juiste e-mailservers e-mail mogen sturen namens jouw domeinnaam.

Oorzaak 4: Zwak wachtwoord

Om te controleren of je wachtwoord veilig genoeg is, kun je deze controleren op deze website. Het zelf verzonnen wachtwoord "15092003" (een datum) is zo zwak, dat deze binnen 0.025 seconden te kraken is.

Een wachtwoord van deze website: "3543QI@31Vob" is daarentegen heel sterk en kost 34.000 jaar om te kraken.

 


Was dit antwoord nuttig?

« Terug