Schijfruimte en Dataverkeer inzien via DirectAdmin Print

• 0

Dataverkeer wordt berekend op basis van het aantal kilobytes, megabytes of gigabytes dat maandelijks voor jouw webruimte ontvangen en verzonden wordt. Dit betreft bijvoorbeeld webpagina’s die door bezoekers worden opgevraagd en e-mailberichten die op onze e-mailserver binnenkomen of vanaf onze e-mailserver naar jouw computer worden verzonden. Op basis van de door ons bijgehouden gegevens over dit verkeer rekenen wij regelmatig de gebruikte hoeveelheid dataverkeer uit. Calculatie van het dataverkeer loopt altijd van de 1e van de maand tot de laatste dag van de maand.

De hoeveelheid schijfruimte in jouw hosting account wordt automatisch door ons bijgehouden. Dit is de hoeveelheid megabytes of gigabytes die op onze servers in beslag worden genomen voor de opslag van jouw webpagina’s, e-mailberichten, database-tabellen en overige informatie.

Uitleg gebruikte termen

HTTP: “HyperText Transfer Protocol” is de communicatie tussen een website en de browser van de bezoeker. Dit verkeer wordt veelal verbruikt door het bezoeken van een website. Denk hierbij aan het laden van afbeeldingen en pagina’s

FTP: “File Transfer Protocol” dit is verkeer dat gebruikt wordt om bestanden (afbeeldingen, pagina’s) te uploaden naar de server door middel van het FTP-protocol. Vaak gebruik je hiervoor programma’s zoals filezilla en winscp.

IMAP/POP3: “Internet Message Access Protocol en Post Office Protocol 3” Beide protocollen worden gebruikt voor het ophalen van email. IMAP wordt vaak gebruikt voor mailboxen als er gebruik gemaakt wordt van meerdere systemen/ apparaten. Hierbij blijft de email van het hosting account bestaan. POP3 wordt vaak gebruikt als er één systeem gebruikt wordt waar de email opgehaald wordt. De email zal tevens worden gedownload naar het systeem en daarna worden verwijderd van de server.

SMTP: “Simple Mail Transfer Protocol” Dit protocol wordt gebruikt voor het versturen van een email. Elke email die wordt verstuurd via een hosting account zal dit protocol gebruiken.

Globale verbruik Directadmin

1. In Directadmin, onder Your Account, zie je het globale verbruik van zowel de schijfruimte als het dataverkeer.

Dataverkeer Directadmin

2. Vervolgens kan je het dataverkeer inzien op twee verschillende manieren. Hiervoor moet je naar het submenu. Om naar het submenu te gaan klik je op Site Summary/ Statistics/ Logs.

Hier vind je de Domain Webalizer Stats en de Bandwidth

Met Bandwidth kun je de statistieken die per protocol en per dag zijn verbruikt.

Onder het menu Domain AWStats kun je de geavanceerde statistieken inzien. Bijvoorbeeld waarvoor jouw dataverkeer wordt verbruikt en hoeveel bezoekers/ aanvragen jouw website krijgt. Deze statistieken zijn per maand ingedeeld op de hosting. Je kunt de statistieken openen door op het desbetreffende domein te klikken waarvan je de statistieken wilt inzien. Vervolgens krijg je een samenvatting van de maandelijkse statistieken te zien.

Hier zie je, net als op de afbeelding hierboven, een samenvatting van de maandelijkse statistieken.

Schijf Verbruik Directadmin

In Directadmin is het ook mogelijk om jouw schijf verbruik in te zien. Hiervoor moet je naar het submenu via Site Summary/ Statistics/ Logs.  Hierin kun je tevens het verbruik iedere 10 minuten handmatig updaten. Bij grote wijzigingen aan jouw website is het handig om te weten hoeveel schijfruimte je op dat moment in gebruik hebt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er niet genoeg ruimte te beschikken is.